Rannemurtuma

Varhain aloitettu nivelten liikkuvuuden harjoittaminen ranteen tavanomaisissa murtumissa

Ranteen murtumissa on ongelmana nivelten jäykistyminen kipsihoidon aikana. Ongelmaan on kiinnitetty huomiota mm. lyhentämällä tavanomaista kipsausaikaa, kuten alla esitellystä julkaisusta käy ilmi.  Ranteen tavanomaisissa murtumissa tulisikin jo varhain aloittaa kontrolloidut liikeharjoitteet.

Lyhennelmä:

Tutkimuksessa todettiin, että varhain aloitettu liikeharjoittelu ei ollut vahingollista paranemiselle tai hoidon lopputulokselle ranteen murtumatapauksissa. Lisäksi todettiin ranteen liikkuvuuden ja kämmenen puristusvoiman palautuvan merkitsevästi nopeammin kuin normaalin kipsausajan jälkeen. Tutkimuksessa oli mukana 90 rannemurtumapotilasta, jotka satunnaistettiin kahteen ryhmään: kipsausaika joko 3 tai 5 viikkoa.  Seuranta-aika oli kaiken kaikkiaan 3 vuotta.

Oma potilastapaus:

Oma potilaani on 14-vuotias jääkiekkoilija, jonka vasen ranne murtui taklaustilanteessa siten, että raaja oli ranteen kohdalta vinossa (kuva 1). Murtuma pitikin vetää puudutuksessa paikoilleen ennen kipsaamista (kuvat 2 ja 3). Kipsausaika oli 2 viikkoa, jonka jälkeen aloitimme päivittäisen ranteen liikkeiden harjoittamisen vähintään tunnin ajan. Muuten raajassa pidettiin irroitettavaa tukea. Murtuman asento säilyi ja murtuma todettiin oireiden ja röntgenkuvan perusteella luutuneeksi 4 viikon kuluttua murtumasta lukien. Tässä vaiheessa potilas kykeni jo tekemään etunojapunnerruksia ja ulkoinen tuki oli käynyt tarpeettomaksi. Viisi viikkoa murtuman jälkeen potilas kykeni kiertämään rannetta jo yhtä hyvin kuin terveen puolen rannetta ja suoriutui leuanvedosta normaalisti.

Myös tämän potilastapauksen valossa on ilmeistä, että ranteen pitäminen koko ajan kipsissä passiivisena 3–5 viikkoa on tarpeettoman pitkä aika. Nivelten liikeharjoitteet tulisikin aloittaa valvotusti paljon aikaisemmin nivelten jäykistymisen välttämiseksi.

Kuva 1_Murtuma_Copyright
Kuva 1

Murtunut ja vääntynyt ranne

Kuva 2_Murtuma_Copyright
Kuva 2

Röntgenkuva edestä ennen paikalleen vetämistä

Kuva 3_Murtuma_Copyright
Kuva 3

Röntgenkuva sivulta ennen paikalleen vetämistä

Kuva 4_Kontrolli_Copyright
Kuva 4

Murtuma edestä kontrolliröntgenkuvissa asennon korjauksen jälkeen

Kuva 5_Kontrolli_Copyright
Kuva 5

Murtuma sivulta kontrolliröntgenkuvissa asennon korjauksen jälkeen

previous arrow
next arrow

Referenssit:

Millet, P.J. & Rushton, N. 1995, ”Early mobilization in the treatment of Colles’ fracture: a 3-year prospective study”, Injury, vol. 26, issue 10, pp. 671-675.

Delft EAKV, Gelder TGV, Vries R, Vermeulen J, Bloemers FW. Duration of Cast Immobilization in Distal Radial Fractures: A Systematic Review. J Wrist Surg. 2019 Oct;8(5):430-438. doi: 10.1055/s-0039-1683433. Epub 2019 Mar 18. PMID: 31579555; PMCID: PMC6773589.